Ramadan is de 'Heilige maand' waarin Moslims niet eten of drinken tussen zonsopgang en zonsondergang.
De eerste maaltijd die gegeten wordt zodra de zon ondergaat wordt 'Iftar' genoemd.

Volgens een oude traditie, wordt zodra de zon onder is een kanon afgeschoten.(Midfa al Iftar)

Sommige zeggen dat dit gebruik tussen het jaar 900-1000 is ontstaan in Egypte. Andere verhalen beweren dat 200 jaar gelden soldaten in Cairo een kanon aan het testen waren en per ongeluk afschoten. Toevallig precies tijdens zonsondergang. De mensen vonden dat zó geweldig dat ze de Sultan feliciteerden met zijn goede idee. Zijn dochter heeft hem toen 'overgehaald' dit elke dag voor Iftar te doen en zo is het begonnen.

"Getrappel van voetjes... veel voetjes"

Sinds ongeveer 1930 is dit gebruik in Sharjah overgenomen waarna Dubai volgde in 1960. In die tijd had men nog geen luidsprekers op de moskee, dus was dit een prima manier om iedereen te laten horen dat 'de zon onder was'.

Sinds we ontdekt hebben waar het kanon bij ons in de buurt staat, gaan we altijd even kijken. Vooraf mag iedereen met het kanon en de politie op de foto. De eerste keer 'schrok' ik van de toch wel enorme klap! (onderaan deze pagina kun je de video bekijken!)


Ram DSC05024 Ram DSC02871

 Rond Iftar krijgen mensen bij ons in het appartement vaak bezoek. Op zeker moment hoorde ik getrappel van voetjes... veel voetjes. Toen ik later de deur opendeed zag ik dit:
ram IMG 2347

Video bekijken?

  video button

Pin It