Een van mijn allereerste ervaringen met 'eten als een Local' was toch wel deze:

We gingen op stap met de 4x4 autoclub, waar Jouke lid van is, om een rit door de woestijn uit te zetten. Een week later zou deze tour door ruim 300 auto's gereden worden en waren wij deel van het Marshal-team om alles in goede banen te leiden en te zorgen dat er niemand verdwaalt in de zandbak.🔀

De rit vooraf een keer rijden is dan niet ongebruikelijk. Het is een klein beetje een mannending, maar vrouwen zijn vanzelfsprekend welkom. Zover ik weet zijn er twee dames die zelf rijden, de rest rijdt mee.

We vertrokken bij zonsopgang richting de plaats Al Ain in Abu Dhabi (een Emiraat verderop). Nog lekker rustig op de weg dus we waren ruim op tijd op de verzamelplek.

Er waren in totaal zo'n twintig auto's. De route werd besproken, aanwijzingen gegeven en de coördinaten in de GPS-tracker gezet. In de woestijn staan geen verkeersborden en de aanwijzing bij de derde zandheuvel linksaf gaat ook niet werken, dus een hulpmiddel om de juiste route te volgen is bijzonder handig!

Een stukje buiten de stad zouden we de woestijn inrijden. Daar aangekomen eerst een stop voor de deflation. Als je in zand gaat rijden is het noodzakelijk een bepaalde hoeveelheid lucht uit je banden te laten lopen zodat ze vlakker worden, het oppervlakte van je band daardoor groter wordt en je meer grip hebt op het zand.

"Niks boterham met kaas"

Na een flink aantal kilometers door de schitterende woestijn langs kleine boerderijtjes en oasis werd het lunchtijd. Eten is in de Arabische cultuur een groepsgebeuren, familie, vrienden alles eet mee.

'Even snel' is er niet bij en een bord met piepers, groenten en een bal gehakt kun je wel vergeten. Ook tussen de middag is een warme maaltijd gebruikelijk, niks boterham met kaas.

Onze grote organisator had het al zo uitgevonden dat halverwege de trip een klein restaurantje was waar we zouden kunnen lunchen. De auto's geparkeerd en naar binnen.

Toen we voorbij de ramen liepen dacht ik uh... zijn ze dicht of zo? Aan de schoonmaak? Verbouwing? De ruimte was leeg op twee kleine tafeltjes na. Er lagen wel kleden op de vloer op een soort verhoging en een stel kussens in een hoek, maar dat was het dan.

"De bestelling werd opgenomen"

Het werd me al snel duidelijk: Arabs eten op de grond... wist ik veel. De schoenen gingen uit en een gedeelte van de mannen gingen gezellig in een kring op de grond zitten. Ons werd een stoel en een stukje tafel aangeboden. Zowel op de tafel als op de grond werden plastic vellen tafelkleed neergelegd, de bestelling werd opgenomen.

P2210075

Nou ja opgenomen.. er stond Biryani op het menu en de keuze was kip en schaap, de rest was voor iedereen hetzelfde. 🤤

P2210076

Biryani is een gekruide rijst die geserveerd wordt met grote stukken vlees (bone-in dus inclusief alle voorkomende botjes) je eet het met yoghurt, een pittige rode saus een salade en je handen (die je wel mag aflikken maar opeten is niet gebruikelijk).

"dat is géén eenvoudige opgave"

De Biryani wordt geserveerd op enorme schalen van meer dan een halve meter doorsnede of groter die je met een aantal mensen deelt. Ieder zijn eigen hoekje. Je plukt wat van het vlees, doet er wat yoghurt en saus bij, roert dat door elkaar, en dan begint het moeilijkste gedeelte: je neemt een (rechter) handje vol rijst/vlees/saus, kneed dat tot een soort balletje en stopt het in je mond. Geloof me: dat is geen eenvoudige opgave! 🍴

P2210076P2210074

Mijn eerste balletje werd een raar klontje en er lag meer op schoot dan in mijn mond. Gelukkig werden er wat lepeltjes uitgedeeld voor de saus en de yoghurt en die mochten wij natuurlijk gebruiken om mee te eten, ze hadden snel door dat we nog moesten oefenen.

"Die keer zat er ook rijst bij"

Een tochtje door de woestijn betekent niet alleen veel zand zien. Het knarst tussen je tanden, hangt in je wimpers, zit in je haar, je oren en je schoenen, kortom een douche na thuiskomst is een must! Wij stappen met kleding en schoenen nog aan, het bad in en klimmen daar pas uit onze kleding. Op die manier kun je het meeste meegebrachte zand gewoon wegspoelen in plaats van dat het op de vloer of in je wasmand en elders terecht komt. Die keer zat er ook rijst bij. 🤷🏻‍♀️

P2210079

Pin It