Dit wil ik dan toch even met jullie delen, tis niks bijzonders, maar toch wel….

Een ander 'mannetje'  in onze straat is de straatveger, ik ontmoette hem voor het eerst een dikke 3 jaar geleden. Ik stond bij de kassa van mijn local supermarkt en ergens net aan het einde van de kassa-band dribbelde een man in een knaloranje overall… hij probeerde de attentie van de kassadames te krijgen, maar die… negeerden hem toch wel een beetje.

Mijn spullen waren ingepakt dus ik vroeg hem: "What you need?" (Engels spreken doe je hier zo beperkt mogelijk)

"Buy cigarettes" mompelde 'ie…dus ik tegen de kassadame: "He want’s to buy cigarettes, which one?" Hij wijzen… dus ik… "Ok! 2 packages, I pay…"

Hij ging nog net niet op zijn knieen, maar sinds die tijd zijn we vrienden.. Waar ik eerst "Hello" zei en hij nauwelijks knikte, zwaait 'ie nu en straalt 'ie nu. Hij weet intussen waar ik woon en kijkt altijd naar me uit…

Af en toe maken we een 'praatje': "How are you?"… "Alhamdulillah." Ik weet nog steeds niet wat zijn nationaliteit is, maar hij antwoord altijd in het Arabisch (denk ik) of Engels, hij legt zijn rechterhand op zijn hart en knikt, ik doe dat ook en blijkbaar is dat de etiquette. Ik probeer nog wat vragen, en hij blijft me blij aankijken… "to much hot is problem", daar zijn we het over eens en veel verder komen we niet.

Man Straatveger

Als de temperaturen weer heter worden, heb ik altijd een flesje water in mijn tas, of soms een appel, stel dat ik hem tegenkom!
Vanavond kwam ik um tegen…..druk vegend met ut zweet op zijn koppie (het was 10 uur in de avond en nog 30 graden buiten)

Ik zei: "How how are you?" "Alhamdullilah" was zijn antwoord….Ik gaf hem zijn flesje water en vroeg: "Still smoke???" "Yes smoke" zei hij breed glimlachend, zodat ik aan zijn tanden kon zien dat 'ie dat goed bijhield'.

Ik gaf hem wat geld, genoeg voor 3 pakjes (omgerekend 3 euro ofzo, dit was nog voor we VAT (BTW) kregen en voordat de prijs verdubbeld werd) We maakten ons handen-en-voeten gesprek af, lachen en zijn allebei blij…

Het maakt me ook niks uit of we elkaar nu snappen of niet, die man werkt zich de 'piep' 12 uur per dag om de zooi van anderen op te ruimen en verdient? Met een beetje mazzel 200 tot 300 euro… Per maand ja… Niet per dag… Waarschijnlijk nog steeds meer dan dat 'ie ooit zou krijgen in het land waar zijn wiegje stond.

Ik draaide me om en er komt een mij volledig onbekende man op me aflopen -die blijkbaar het tafereeltje had gezien-. Hij steekt zijn hand uit en zegt : "Thank you, you are a good person, God bless"…en ik dacht.. ja.. ZO SIMPEL IS HET...

In deze serie:

Mannetjes (Deel 1)

Mannetjes (Deel 2)

Mannetjes (Deel 3)

 

Pin It