In de super waar ik bijna dagelijks kom, werkte tot, ik denk twee jaar geleden, een oudere Indiase meneer.

Hij zat altijd achter de balie bij de security en was een soort chef van iets. In elk geval had hij 'aanzien' en regelde van alles al wist niemand precies wat.

We groetten elkaar en knoopten eens een praatje aan. Hij stelde zich voor, noemde zijn naam die ik niet verstond dus ook niet kon onthouden, maar dat maakt verder niet uit. Ik was Madam en hij 'Boss'. Nadat hij me een keer foto's van zijn kleinkinderen had laten zien, was hij voor mij in de wandelgangen 'Oop'.

Je kon aan 'Oop' merken dat zijn carrière toch wel ten einde liep. Vaak zat hij te dutten op zijn stoel en schrok hij wakker van de omroep installatie, om dan met zijn kraaloogjes weer alles in de gaten te houden, waarna zijn hoofd het weer moest afleggen tegen de zwaartekracht.

" 'Oop' kwam niet meer tevoorschijn."

Ik stond bij een van de kassa's af te rekenen toen een van de andere mannen vanachter de balie naar me toe kwam met het verzoek even bij de baas te komen als ik klaar was.

'Oop' (zeker 20 centimeter korter dan ondergetekende) krabbelde overeind van zijn stoel en greep een tasje wat naast zijn stoel stond. A present for you, zei hij met een grijns van oor tot oor. De inhoud was een kanariegeel steelpannetje. Eigenlijk vond ik dat best grappig, want zoiets verwacht je niet.

Ik heb hem hartelijk bedankt en om eerlijk te zijn, we gebruiken 'Oop' zijn pannetje bijna dagelijks voor het koken van onze eitjes of het maken van een sausje.

Opeens, want zo gaat dat hier, was 'Oop' niet meer op zijn vaste stek te vinden. Op vakantie dacht ik. Maar nee, de weken en maanden verstreken en 'Oop' kwam niet meer tevoorschijn.

Al een keer geïnformeerd, maar dat is hier niet zo eenvoudig. 'Oop' kent niemand en iedereen heet 'Boss', dus ja?

Tot een paar weken geleden! Ik loop de winkel binnen, passeer de balie en wie zit daar tot mijn verbazing? 'Oop' in hoogst eigen persoon. Ik stopte vlak voor hem en hij herkende me direct.  Hij krabbelde overeind van zijn stoel en ik kreeg een handdruk en  twee klapzoenen (voor zover hij erbij kon).

Long time Madam! How are you? Hij bleek met pensioen en terug naar India. Dat verklaarde zijn plotselinge 'verdwijning'. Het ging goed met hem en hij was nu 'op vakantie' in Dubai, hoefde niet meer te werken, maar hij vond het wel leuk hier weer even te zijn. De kleinkideren waren gegroeid net als hijzelf zo vertelde hij, terwijl hij lachend op zijn buik klopte.

Een paar dagen later, toen ik de winkel binnenkwam, zat 'Oop' als vanouds op zijn stekkie, lekker te dutten. Gewoon, omdat het kan.

oop1

Pin It