Sorry dat het zolang duurde voordat er een nieuwe blog kwam... Ook wij raken tijd en zin een beetje kwijt gedurende de lockdown en de tsunami van regeltjes.. Intussen zijn we een aantal weken verder. De Curfew (avondklok) werd een 24-uurs gebeuren en zou stoppen op 25 april maar werd daarna uiteraard weer verlengd. Alleen tussen 22.00 en 06.00 moest je nog verplicht binnenblijven. In die tijd werden de straten gedesinfecteerd, met grote waterkanonnen op vrachtwagens tot aan buggy's met spray installaties die de stoepen onder handen namen.

"I have to go with her, she can not read"!

De toestemming om voor boodschappen op pad te gaan werd ingekort tot één keer per drie dagen en dan maximaal voor drie uur. Om de beurt maakten we een rondje: ik wandelend in de straat, Jouke naar de wat verderop gelegen winkels met de auto. Een mondkapje (handschoenen alleen op sommige plaatsen zoals in winkels) zijn nog steeds verplicht zodra je je huis verlaat.
IMG 20200528 172151144IMG 20200528 172151144

Inmiddels mogen we zonder toestemming naar buiten voor de boodschappen. De avondklok werd wederom veranderd en geldt nu nog van 23.00 tot 06.00, buiten die tijd mag je doen wat je wil: als het noodzakelijk is.

Bij de grote supermarkt verderop in de straat mag er maar één persoon per familie tegelijk naar binnen, wat uiteraard door sommigen niet wordt gewaardeerd en gemopper geeft alsmede geniale smoezen: "I have to go with her, she cannot read", waarop de bewaker bij de deur droog opmerkt: "Well if you can read, then you go, but only one person". Het volgende stel wat samen komt aanlopen, probeert sneaky een plekje in de rij te nemen, een flink stuk uit elkaar. Ze hadden niet op de security gerekend die buiten de boel in de gaten houdt. Ach ja, zo wordt boodschappen doen tóch nog een uitje!

De vrolijke muziek die normaliter door de supermarkt schalt is ingeruild voor een eindeloos herhalend ietwat blikkerig klinkend bandje: "Attention Customer, please make the social distance, one point 5 meter from other customer. This is official announcement of Dubai Municipality. Please keep the distance, please maintain the distance. Thank you so much". De eerste dagen voelde ik me net een alien 👽 in een stationshal waar een trein maar niet wilde vertrekken.
Na een week of twee hadden we opeens variatie: het bandje had diverse stemmen zowel van dames als heren en in verschillende talen! Evengoed werd de zelfde riedel herhaald, maar het is toch een verandering! Hoe dan ook: je kooplust wordt er niet door opgewekt. 🤷

'We can not come: it's raining!"

Inmiddels hebben we behalve de standaard temperatuurmeting en controle op mondkapje en handschoenen ook een desinfectietunnel. De eerste versie was niet zo een succes: er werd iets nats over je heen gespoten en klef en met beslagen bril kwam je er aan de andere kant weer uit.
De nieuwe is wel stoer: sensoren en knipperende lampjes dan mag je weer doorlopen, de spray is nu een soort stoom... geen idee hoe en wat maar we hobbelen er maar gewoon doorheen.

Tunnel 1IMG 20200604 160257587
De apotheek bij ons beneden heeft zijn eigen 'afstands' materiaal: Eerst passeer je een krukje waarop fles desinfecterende handgel staat,  twee oranje-witte (verkeers) pilonnen staan keurig midden in de winkel, ertussen zit een vrolijk gekleurd cadeaulint met een briefje: 'Please do not cross this line' met andere woorden: tot hier en niet verder! Een ge(mond)maskerde en gehandschoende apotheker aan de andere kant van de toonbank en zo komen we er ook.

Pilon

Het minisupermarktje ernaast had eerst hele strenge regels: niemand naar binnen! Op de stoep staand mocht je je boodschappen doorgeven en iemand van het personeel ging alles voor je pakken. Het werd even omhooggehouden in de deuropening zodat je kon zien of ze de goede spullen hadden gepakt. Alles werd in een tasje gedaan en voor je op de stoep geparkeerd. Bonnetje erbij en dan kon je betalen. Je wisselgeld werd ook weer keurig buiten afgeleverd. Een soort 'online winkelen' maar dan anders. 🛒

Inmiddels mag je wel weer naar binnen, uiteraard met mondkapje, handschoenen (die eerst ingespoten worden met een vage spray uit een grote pompfles) en nadat je temperatuur is gemeten. Ik word keurig op een veilig plekje geparkeerd en een van de jongens of meisjes die daar werken, pakken wat ik nodig heb. Super lief van ze, maar het valt niet altijd mee om te krijgen wat je wilt: Ik vroeg recent om een pakje ‘Banana-cake’ en mijn winkelassistent kwam blij aanlopen met een kilo bananen.. We lachen er maar om, ze doen hun best.

"We leven maar zo gewoon mogelijk verder in het tijdperk van de muilkorfjes.."

Na een week of ‘té veel’ onze was gedaan te hebben in het bad (zie vorige blog), vond ik een onlineadvertentie van een wasmachine-reparateur die klaarblijkelijk weer aan het werk was. Een telefoontje gepleegd, een whatsappje gestuurd en hij kwam kijken! De machine werd meegenomen en al snel volgde de uitslag: de printplaat was doorgebrand. Na wat onderhandelingen over de prijs werden we het eens en de wasmachine zou gemaakt worden en de volgende dag teruggebracht.🥳
Wat vanzelfsprekend niet gebeurde, dus maar een appje gestuurd met de vraag waar hij bleef. Hij was nu aan de andere kant van de stad, maar morgen om 12 uur dan kwam ‘ie zeker!!
… De volgende dag om twaalf uur kwam er natuurlijk niemand, en het antwoord op de vraag: hoe laat kom je, was: “we can not come it’s raining!”
Oké er vielen gemiddeld zo’n 25 druppels per uur, dus een duidelijke reden om niet te komen. Een paar uur later werd het nog droger, dus werd de machine bezorgd. Drie keer hoera!

IMG 20200413 WA0017(1)


De lekkende afvoer werd steeds lekker (het schroefje in het afvoer putje was afgebroken en daardoor sloot het niet aan op de afvoer) Jouke had al een ingenieuze installatie bedacht, waardoor alles klem zat, maar niet ideaal.
De reparateurs waren nog steeds in ‘quarantaine’ (een woord wat te pas en te onpas wordt gebruikt) maar na enig aandringen kwam de security met een zak onderdelen. Natúúrlijk zat de juiste maat er niet bij, maar na een dag wachten, werd de goede maat gebracht, zodat Jouke als deskundig loodgieter het klusje in 5 minuten had opgelost.

afvoerafvoer

Het is weer een paar weken verder, met alle dagen in huis zijn, raak je de tijd gemakkelijk kwijt. De regels veranderen en worden aangepast, wat vandaag niet mag is morgen anders, en soms ook andersom.

Vorig weekend lazen we opeens het bericht: de stranden zijn zijn weer toegankelijk!! Uiteraard gaan wij niet gelijk op de eerste dag, dat is de goden verzoeken. Op dag twee was het voor Dubaaise begrippen héél erg druk, zeker of meer dan 100 mensen op mijn anders zo verlaten strandje. Mondkapje mag af in het water en handschoenen hoeven niet aan op het strand, afstand houden is uiteraard een must. En iedereen doet het eigenlijk gewoon... Plek genoeg ook. Het was goed om even daar te zijn, voetjes in het water, de zon op je snuit, het leek bijna of er niets aan de hand was in de grote boze wereld achter ons ...

IMG 20200529 WA0000


De meeste attracties zijn weer 'open' ook daar blijft 'afstand houden' regel nummer één. De beelden van de staplekken bij onze mooie fontein spreken voor zich... Ik word er niet blij van om eerlijk te zijn.

Screenshot ARN

(screenshot ARN)

We leven maar zo gewoon mogelijk verder in het tijdperk van de muilkorfjes, de digitale thermometers en de stickers die inmiddels zelfs in ons eigen gebouw op de meest (on) logische plekken opduiken. Bij winkels werd het te druk buiten en is er tape/plakband met twee meter tussenruimte op de stoepen geplakt. Iedereen die aankomt gaat braaf op zijn strepen staan en wacht tot er weer iemand uit de winkel komt, zodat er ook weer iemand naar binnen mag. Op elk moment duikt er iemand op met een thermometer: bij de ingang van een mini winkelcentrum en vijf stappen om de hoek van de winkel waar je naar binnen wilt staat nummer twee al met zijn thermometer in de aanslag. Ik kom nog altijd door de ballotage... dus het zal. Het nieuwe normaal?? Bléhhh....

IMG 20200522 182127827IMG 20200609 221048932

Pin It