Helaas ontkomen ook wij niet aan de maatregelen die genomen worden om het alom verspreidde virus te stoppen.

Toen we half februari naar Nederland afreisden, hadden we geen vermoeden van de dingen die allemaal zouden gaan gebeuren. De berichten uit China waren verontrustend maar ach, SARS en MERS hadden we al gehad en China is ver van je bed, toch? Niets bleek minder waar helaas.

"De 'enige kip op straat' waren duiven"

Onze trip naar Nederland ging via Milaan, we zijn 2 dagen in de regio Lombardije geweest om o.a. de fabriek die de veiligheidsbrillen maakt die wij verkopen te bezoeken. Vanuit Milaan vlogen we na twee dagen door naar Amsterdam. Gedurende onze tijd daar werden de berichten uit Italië steeds 'ernstiger' dus besloten we een paar uur voor vertrek onze vlucht tóch om te boeken en rechtstreeks vanaf Schiphol naar Dubai te vliegen en niet zoals de planning was, via Milaan. Een goed besluit achteraf gezien. Toen de vijftien dagen na ons vertrek uit Milaan voorbij waren, zeiden we tegen elkaar: Pfft... Wij hebben geluk gehad!

In maart kwam 'schoonzus' een weekje op visite. Reisverboden etc. waren er nog niet, dus het besluit viel: ik kom! De eerste paar dagen konden we gewoon op pad. Uiteraard hadden we zelf al besloten de 'grote massa' te mijden, maar verder 'leek' er niets aan de hand. Wel waren de scholen inmiddels gesloten omdat men de vakantie had 'vervroegd'. Halverwege de week kwamen er berichten: de Burj Khalifa gaat dicht, de parken gaan dicht, de attracties gaan dicht. Zelfs de Flamingo's waren gesloten!! 🦩🦩🦩
Op maandag maakten we nog een wandelingetje door een vrijwel uitgestorven historische wijk vlak bij de Creek. Een paar 'toeristen' met afgezakte gezichten wandelden rond, de aanwezige musea etc. waren gesloten en de 'enige kip op straat' waren duiven.

Intussen werd de situatie er in Nederland ook niet beter op, dus kwam er beraad of 'schoonzus' misschien niet beter een weekje hier kon blijven. Uiteindelijk is ze toch op de geplande datum vertrokken, omdat er steeds meer vluchten uitvielen en er steeds meer beperkingen kwamen. Niemand zonder visa nog het land in, screenings op de luchthavens, die en die bestemming mogen er niet in en er naartoe vliegt ook niemand meer, met als uiteindelijk resultaat dat sinds vorige week er helemaal niets meer in- of uitvliegt, behalve vracht vliegtuigen en vogels uiteraard.

April 2019

5 planes on DXB

De maatregelen volgden elkaar in snel tempo op: stranden gesloten, blijf zoveel mogelijk binnen, houdt afstand en ook de grote Malls, moskeeën, restaurants en alle winkels behalve supermarkten en drogisterijen werden gesloten.
#StayHome #StaySafe.
Dubai is gesloten. (uiteraard gelden alle maatregelen ook in de omliggende emiraten)
Stay Home Khaleejtime

                       (Foto Khaleej Times)
We kregen bericht dat er afgelopen week-end een 'curfew' (avondklok) zou zijn van donderdagavond tot zondagochtend. (die 'as we speak' inmiddels is uitgebreid tot vijf april). De scholen gaan dit schooljaar niet meer open, men is in vergadering over het uitstellen van Expo 2020.
Toeterende telefoons die veiligheidswaarschuwingen knipperend op je scherm laten verschijnen en een vrouwenstem die 'uit het niets' de berichten 'voorleest' : U mag tussen acht uur 's-avonds en 6 uur 's-morgens niet naar buiten zonder geldige reden. Een bijzonder gewaarwording. 📣
 Screenshot 20200401 193205

Tijdens de 'sluiting' worden straten en wijken en openbaar vervoer gedesinfecteerd. Met speciale hogedrukspuiten en drones gevuld met desinfecterende vloeistoffen gaan ze de boel te lijf.🦠

Geen tram, geen bussen, beperkt taxi's en 'iedereen' verplicht binnen, behalve de aangewezen personen die in winkels apotheken etc. aan het werk zijn.

Moet je tijdens de 'avondklok' toch ergens heen, dan kun je online 'permissie' aanvragen (ook dit is inmiddels niet meer toegestaan) en worden je telefoonnummer en kenteken geregistreerd. De flitspalen bij de stoplichten 'flitsen' iedere auto die passeert. Dus ja... mocht je naam niet op het lijstje staan dan kun je 'correspondentie' van de politie verwachten.

Op internet verscheen een duidelijk lijst met 'dingen' die je nu even niet moet doen. Doe je het toch dan vind je op diezelfde lijst ook de prijs van de boete die je moet betalen. Zo simpel is dat.
Uitgestorven straten en een onwerkelijke rust in ons anders zo bedrijvige wijkje.

WhatsApp Image 2020 03 31 at 18.36.19

"Elk nadeel hep zijn voordeel"

Afstand houden is een must. Sommigen lopen dan ook keurig als 'gansjes' op een rijtje.

                WhatsApp Image 2020 03 31 at 18.36.19


Wijzelf 'vermaken' ons wel in ons twee kamer appartementje. Het uitzicht is goed, om de paar dagen even naar de supermarkt voor wat verse dingen, inmiddels ingepakt in mondmasker en handschoenen anders mag je niet naar binnen. Alles is te koop, dus hamsteren in welke vorm dan ook is niet nodig.🧻🧻🧻
WhatsApp Image 2020 03 31 at 18.34.48WhatsApp Image 2020 03 31 at 12.50.54WhatsApp Image 2020 03 31 at 18.35.28

Voor en nadelen? Zoals Cruyff ooit al sprak: 'Elk nadeel hep zijn voordeel'.
Intussen zijn al heel wat lades en kastjes op- en uitgeruimd.
Nee, binnenblijven tijdens de hier mooiste maanden van het jaar qua zon en temperatuur is niet leuk!
Niet even een wandelingetje over het nabijgelegen strand of waar dan ook naartoe kunnen maken is niet leuk!

Ons 'Franse balkon' biedt ook weinig mogelijkheden.

Franse balkon

Mijn zongebruinde tintje begint langzaam te 'vergelen' en mijn 'pittige korte kapsel' is niet meer pittig en kort maar begint meer op 'coupe schipbreukeling' te lijken, waarin menig vogeltje graag zou nestelen.

Coupe Schipbreukeling

Voorlopig duurt het hier tot negen april... 🤷‍♀️ hopen we.

De afvoer van de spoelbak in de keuken lekt. Ze komen alleen voor noodgevallen, wat dit pas is als het 'emmertje eronder' overloopt (Lees: vergeten leeg te maken).

Eén dingetje is wel ronduit vervelend: eergisteren stopte onze wasmachine ermee. Ondanks het controleren van zekering, stoomtoevoer etc. kreeg Jouke het ding niet aan de praat: waarschijnlijk iets met de printplaat. Mocht hij dat al zelf kunnen repareren, dan zijn er géén onderdelen te koop, die winkels zijn ook dicht. Monteur komt niet aan huis tot (voorlopig) negen april en daarna zal hij best een paar klanten hebben.

Voorlopig zitten we nog niet zonder kleding etc. en als het heel lang duurt: de wasserijen/stomerijen zijn nog open.... nog wel.

Pin It