Ik ben geboren met een muizenblaasje. Gelukkig kan ik nog onbezorgd hoesten of niezen zonder daarna mijn knieën te moeten afdrogen maar toch: er moet met regelmaat iets uit.🚽

In Nederland moet je behalve een sterke blaas soms een lange adem hebben om überhaupt al een openbaar toilet te vinden. Behalve de gevulde blaas die je dan al hebt moet je ook een gevulde portemonnee hebben zo ontdekte ik de laatste keer. Er zijn bijna onvindbare openbare toiletten waar je 50-60-75 ?? eurocent in een automaat moet stoppen, waarna je een bonnetje krijgt en mét dat bonnetje kun je dan na je toiletbezoek, iets kopen in het bijbehorende winkeltje (vaak ook nog met bijbetaling) wat je eigenlijk niet wilt hebben. Volledig onlogisch maar oké. 🤷‍♀️

"Van eenvoudig toilet tot balzaal inclusief gouden kranen"

In Dubai mag je overal gratis het toilet gebruiken, al is het handiger om te vragen naar 'the washroom' of 'the restroom' of in het Arabisch naar 'alhamam', alleen loop je dan wel het risico dat je in het Arabisch antwoord krijgt en dan nog steeds niet weet waar je moet zijn. Alle Malls hebben op elke verdieping, op diverse plaatsen, een riedel toiletten, bijna alle benzinepompen, in en bij parken, openbare gelegenheden, restaurants en op sommige plaatsen zijn ook gewoon 'toiletgebouwen' ergens in een straat.

IMG 4270 600 857

Wordt er een evenement georganiseerd dan is er altijd een sanitair hoek, al is het midden in de woestijn en: vrij toegankelijk voor iedereen. Bijna iedere gelegenheid heeft zijn of haar eigen toiletmevrouw of meneer, die de boel schoonhouden, je een handdoekje aangeven, zorgen voor voldoende toiletpapier etc. 🧻

Ik geef toe, er is wel eens iets verschil in kwaliteit. In de Malls en hotels is alles nieuw, en spic en span. Van eenvoudig toilet tot balzaal inclusief gouden kranen.

IMAG0768 hdSAM 2200 600 450

In andere gelegenheden kan het wel eens iets minder chique zijn en op enkele plaatsen vind je de 'hurktoiletten' waar je de in Frankrijk opgedane ervaring nog eens in de praktijk kunt brengen. Ach, als je moet dan moet je en dan maakt het niet zoveel uit... toch?

"De vraag is alleen: waar moet je wapperen??"

De sluitingen van de deuren worden vaak op een bijzondere (technische?) manier gerepareerd. Het begint met een vrij/bezet wc-deur sluiting-ding gewoon standaard in de deur. Als die eenmaal kapot is komt er aan de binnenkant een schuifsluiting bij die met een paar schroeven (te weinig) op de deur vast gemaakt wordt. De kwaliteit is vaak niet best, zodat het schuifje sneuvelt er een gat in de deur zit en er een tweede schuifje bij komt. (De oude blijft vanzelfsprekend gewoon zitten.) Soms verschijnt ook schuifje nummer 3, zodat je even moet puzzelen welke de bruikbare is.

20170824 204417 600 1066IMG 20190105 135157369 600 450

Ook andere reparaties worden niet altijd door een kundige vakman uitgevoerd. De bijgaande foto (het zit zeker al 3 jaar op deze manier) zegt genoeg.

IMG 20190105 135146201 600 450

 

"dat je er ook je tuintegels mee kunt schoonmaken"

Iets wat hilarische taferelen oplevert zijn de kranen en zeeppompjes bij de wasbakken. De meesten zijn elektronisch, dus hoef je alleen maar je handen naar de kraan of het pompje te brengen, of een beetje te wapperen en komt zowel zeep als water spontaan tevoorschijn. Hetzelfde bij de (al dan niet) automatische handdoekjes automaat. De vraag is alleen: waar moet je wapperen?? Aan de onderkant, de bovenkant of ernaast?? Met regelmaat zie je iemand driftig zwaaien en wapperen bij een kraan waar toevallig wel gewoon een draaiknop aanzit. Juist dan is zo'n toiletmevrouw reuze handig! 😉

P9130038 600 450

Wat je hier in elk toilet zult vinden is de "shattaf', de sanitaire douche, die in de wandelgangen 'bum gun' wordt genoemd. Volgens islamitisch gebruik moet na iedere toiletgang de 'benedenverdieping' afgespoeld worden met water. Zo gaat dat nu eenmaal hier, dus hangen die mini doucheslangetjes overal naast de wc pot. Mocht je het willen uitproberen dan is het wel slim om eerst even te kijken 'met welke kracht' het water uit het sproeikopje komt. Het slangetje staat voortdurend onder druk, je hoeft dus nergens een kraan open te draaien. Door op het hendeltje te drukken komt het water eruit. Simpel. Alleen.... Soms staat er zoveel druk op de waterleiding dat je er (bij wijze van spreken dan hè) ook je tuintegels mee kunt schoonmaken. In de zomer moet je zeker voorzichtig zijn want het risico dat het water ietwat aan de hete kant is, is 99,5%. Schone tuintegels is wel prima, maar met dat hete water is ook gelijk al het onkruid dood. 

Als er géén shattaf is, dan vind je een bak/emmer gevuld met water en een bakje om het onkruid water te geven...

Er wordt er wel eens gemopperd dat 'mannen niet kunnen mikken' maar uit ervaring weet ik intussen dat veel vrouwen hier ook niet echt 'straalvast' 🚿 zijn tijdens het gebruik van de 'bum gun'. Met regelmaat tref je een vloer aan die eruitziet of er net een kudde nijlpaarden heeft gebadderd.💦 En precies dan is de toiletjuffrouw even lunchen. Ach ja, met de 'Franse' ervaring van de hurktoiletten houd je hier ook je broekspijpen wel droog. En het is gratis!

IMG 5724 600 800

Pin It