Veel dingen zijn aangepast aan de hitte. Parkeerplaatsen (als ze niet ondergronds zijn maar evengoed bloedheet) zijn vaak voorzien van overkappingen zodat je auto niet in de brandende zon hoeft te staan.

De ruiten van je auto hebben een laagje folie die de ruiten een 'tintje' geven, te vergelijken met een zonnebril, waardoor het zonlicht toch een beetje gefilterd wordt. De ramen van huizen hebben datzelfde tintje en vaak een 'afdakje' erboven zodat de zon niet voluit naar binnen schijnt.

IMG 4258 hd

Bijna alle huizen en gebouwen hebben Airco(nditioning), zonder die koeling zou het niet te harden zijn. De metro, tram en de bussen zijn vanzelfsprekend ook gekoeld. En mocht je toch even op de bus moeten wachten of onderweg even willen afkoelen: de bushokjes zijn ook voorzien van Airco!
IMG 3279 hdEn verder is gedeelde hitte nog steeds bloedheet 🔥 maar iedereen heeft 'er last van' en er is niemand die je raar aankijkt als je shirt doorweekt is of je haar om je hoofd plakt. Er worden allerlei trucjes toegepast: handdoekje of stuk keukenpapier op je rug (en boven je kraagje/boordje uit) zodat dat stukje droog blijft. Je kunt een soort 'inlegkruisjes' voor je oksels kopen, die plak je dan in je shirt zodat je oksels minder 'klotsen', een handdoek(je) mee om je hoofd af te drogen (heb ik ook altijd bij me) een waaier of mini-hand-ventilator 💨. Het enige jammere is dat niet iedereen iets doet met 'deo' en water en zeep wat ook helpt. Met die mensen sta je liever niet in een lift naar de 40e verdieping. 🤢

We werden een keer uitgenodigd om 's-avonds (ja, want dan is het vast afgekoeld?) met een (bezoekend zakenrelatie) stel iets te drinken op een terrasje. Een bedenkelijk plan begin juli, maar oké. De dame in kwestie zag er bij aankomst uit om door een ringetje te halen. Maar na een half uurtje op het terras, waar het ondanks de blazende koelapparaten toch nog ruim 35 graden was, begon ze steeds meer tekenen te vertonen van een 'druipkaars voor de open haard'. Haar kunstig gedrapeerde kapsel zakte steeds een stukje verder in. Haar make-up zat grotendeels uitgesmeerd op de servetjes die ze gebruikte om haar voorhoofd en wijde omgeving te deppen. Haar keurige jurk vertoonde vochtplekken waar ze die niet had verwacht. Gelukkig was het (zakelijke) gesprek snel achter de rug en konden ze afdruipen. Letterlijk en figuurlijk 😎

DSC03372

Pin It