In Nederland wonend, kijk je tijdens de koude, grauwe wintermaanden uit naar de zomer. Is het dan eenmaal zover en de zon schijnt en de temperaturen lopen op, dan is iedereen in rep en roer: Hitteplan!

Ik moet toegeven, toen ik er nog woonde, ging mijn persoonlijke hitteplan al aan de slag met 26-27° C en mopperde en pufte ik gezellig met iedereen mee. Wonend in een woestijnstad werkt dat toch een beetje anders en moet ik stiekem toch een beetje lachen als ik het lees. 🤭

"Mijn eerste zomer was géén feestje!"

Als de Nederlandse terrasjes worden geopend, gaan hier de stoelen en tafels weer de opslag in. Een hitteplan kennen we niet! Een paar dingen worden in de zomer wel aangepast, zo mogen de mannen die buiten werken in de heetste maanden (half juni tot half september) niet werken tussen 12.30 en 15.00 uur, zijn werkgevers verplicht voldoende water en electrolyten (zouten en mineralen) te verstrekken etc.

Mijn eerste zomer was géén feestje! Ondanks dat de temperatuur geleidelijk aan stijgt, moet je lijf er aan wennen. Ik had op zekere dag bedacht dat we wel naar de dierentuin konden gaan. Het was tenslotte pas april, dus kon best! Daar aangekomen een beetje rondgewandeld, de tijd verstreek, de temperatuur steeg een stukje boven de 30 graden en mijn humeur zakte met dezelfde snelheid naar beneden.

Ik had het niet zo naar mijn zin. Een zonnehoedje aangeschaft, nog maar een flesje water, maar de interesse in de beestjes nam met elke stap af. Mijn hoofd had de kleur van een overrijpe tomaat 🥵 en ik struikelde bijna over mijn eigen voeten. Ik had nog maar één doel: wegwezen hier! Jouke hield me nauwlettend in de gaten en duwde mij een restaurantje binnen waar hij een Slush-puppie voor me bestelde. Nee, géén jong hondje (jammer genoeg) maar een grote beker 'gemalen' ijs met een smaakje. Opeten was de boodschap. Mijn gekoelde binnenkantje werkte snel door op de rest. Ik kwam weer een beetje op orde.

cool

Inmiddels vind ik alles onder de 40°C wel oké. Natuurlijk heb je het een beetje warm, je transpireert, maar dat doet iedereen. Véél water drinken, niet in de volle zon als het kan en vooral rustig doorgaan. Boven de 40-45° C wordt het pas serieus warm, maar ook daar leer je mee omgaan. Toen ik hierheen verhuisde zei Jouke nog: neem wat winterkleding en een jas mee. Ik verklaarde hem natuurlijk voor gek: ik ga in een woestijn wonen!!! Wat nou winterjas?

De eerste winter liep ik dan ook dapper in mijn T-shirt en op mijn slippertjes naast Jouke met zijn dikke trui. Het jaar daarop moest ik toegeven en op zoek naar een Fleecetrui en andere 'warme' kleding: de temperatuur daalde naar 25 graden en iets lager en ik zat als een Fifi soms bibberend onder een dekentje op een terrasje.

Wij wensen jullie in Nederland veel sterkte de komende week!

Pin It